
— Tungt om elbilsbatterier —
Eftersom elbilar är den främsta realistiska lösningen för att nå fossiloberoende kommer elbilar bli allt viktigare. Med fler elbilar, fler som undrar över miljöaspekterna. Här några frågor och svar kring elbilsbatterier.
Batteriet i en elbil - hur miljövänligt är det?
Litiumjon batterier har själva verket bara en måttlig miljöbelastning.
Som mest bara 15 procent av en elbils totala belastningen kan tillskrivas till batteriet (inklusive dess tillverkning, underhåll och bortskaffande). Hälften av denna siffra, är att cirka 7,5 procent av den totala miljöbelastningen sker under raffinering och tillverkning av batteriets råvaror, koppar och aluminium. Effektivare produktion och användning minskar miljöbelastningen. Produktionen av litium- är som högst ansvarig för endast 2,3 procent av den totala miljöbelastningen. Litiumjonbatterier består av en anod av grafit ( grafit är typ, en av världens vanligaste ämne och går framställa kemiskt utan gruvor ) samt en katod bestående av litium o x i d. En vanlig elbils batterier innehåller ca 20 kg litium. Idag produceras det ca 150 000 ton litium per år. Kända fyndigheter idag är 39 miljoner ton det räcker ändå ganska så länge. Minst 100 år. Huvuddelen av litium kommer från Chile idag. Litium är inte så sällsynt, dock används mycket, hela 26% till batteritillverkning. En av de mindre litium gruvorna i USA /Nevada skulle kunna förse 650 miljoner Nissan Leaf elbilar med litium.
Många tror att elbilbatterier innehåller syra och giftiga metaller som kadmium , och att de producerar toxiska reaktioner när de tas i deponier. Litiumjon batterier är mer miljövänliga, men de kan fortfarande orsaka faror för miljö om de kastas! Även om jag sett uppgifter om att det värsta med slänga batterierna är att är att de tar upp utrymme (!) . Batterierna är helt återvinningsbara , men många miljoner datorbatterier av typen litiumjon kastas bort varje år eftersom de är anses .....ofarliga för miljön. Vi måste bli bättre än så aningslösa..och att tex äta litiumjon-batterier är farligt , speciellt om de metaller de innehåller är kobolt , koppar , nickel och järn
Innehåller batterier jordartsmetaller från Kongo?
Det finns sällsynta jordartsmetaller i mycket av modern elektronik och bilar innehåller allt mer elektronik.
Det är stormakten Kina som kontrollerar i stort handeln med dessa metaller. Priserna på dessa går upp.
Detta är en knepig fråga. Ju dyrare och sällsyntare dess viktigare att återvinna kan man tycka. Som tur är finns ofta alternativa metaller och nanoteknik utlovas allt oftare som en möjlighet att frångå sällsynta jordartsmetaller.
Återvinning?Det finns olika batterityper som innehåller olika ämnen. Alla innehåller litium som anses som ganska ofarligt. Men de kan även innehålla koppar, kobolt och mangan, metaller som är giftiga och börjar bli ganska dyra. Ett elbilsbatteri kan ha flera år av ekonomisk användning även efter att det inte längre sitter i bilen.
Ja-Man återtar gamla batterier för återvinning.
"Vi räknade med att ha minst 80% kapacitet kvar efter att bilen körts 20 000 mil, säger Nissans Jean-Pierre Diernaz. Nu vet vi att den har minst 92 % kvar efter 15 000 mil, vilket är en positiv överraskning. Orsaken till att Nissan vet detta är att man loggat användardata för alla elbilar som sålts. Tillräckligt många Leaf har nu passerat 15.000 mils körning och de uppvisar minst 92 % kvarvarande batterikapacitet."
NU INFÖR NISSAN FÖRLÄNGD BATTERIGARANTI
I enlighet med Nissan LEAFS i övrigt minimala miljöpåverkan, är även litiumjonbatteriet mer än 95% återvinningsbart. På Nissan tror vi så starkt på vårt revolutionerande litiumjonbatteri att vi utvidgar garantierna för alla europeiska ägare. Garantin gäller batteriets hälsostatus och innebär att om batteriets kapacitet, inom garantitiden, sjunker under nio av de tolv streck som visas på statusindikatorn, omfattas detta av garantin och Nissan åtar sig att åtgärda problemet utan kostnad. Garantin på 30 kWh-batteriet uppgår till 8 år/160.000 km. För 24 kWh-batteriet gäller garantin 5 år/100.000 km."
Nissan återtar gamla batterier och efter tidigast 10-15 år återvinner man materialet
Vikt att åka runt med?
Men är inte Elbilar är jättetunga, batterierna väger väl minst ett ton!
- Nej , detta gällde tidiga elbilar. De använde blybatterier som var tunga som... bly. Men nu används litiumjon batterier. Om bilen från början har utvecklats till att vara just en elbil har den inte onödiga, tunga karossanpassningar till en bensinmotor som inte längre är där. Elbilen Tesla Model S väger 2 100 kg. Volvo XC90 väger den 2188 kg = 88kg mer. Elbilen BMW i3 väger 1195 kg, BMW 114i väger 1360 kg. Elbilen Nissan Leaf väger 1493 kg (Varav batteripack väger 300 kg = ca 20% ), Nissan Note väger 1570 kg.
Tar inte batteriet väldigt stor plats.
Även en bensintank tar plats. Batteriet sitter placerat under bilen, vilket medför minmal inskränkning på utrymme i både bagageutrymmet samt i kupén.