— Ladda på vägen —


Normalladdning- Hemma laddning - Garageladdning

Vanligen sker den primära laddningen vid hemmet då elbilen står parkerad över natten. Normalladdning innebär att en elbil laddas full på 6-10 timmar beroende på batteriets storlek och laddplatsens tillgängliga effekt, oftast 230V/10A men även 230V/16A förekommer. Fullladdning tar ca 6-8 timmar och ligger på 3-7 kW.

Samhällets laddninsinfrakstruktur är viktig faktor för elbilens spridning och visst är det viktigt med många laddpunkter ute i geografin. Men vad många inte tänker på är att för de allra flesta elbisägare så sker det huvudsakliga laddningen hemma eller på jobbet. Säkert över 90 % av elbilsägarna kör nästan helt på "hemmaladdat".

Det som vanligtvis kallas garage eller normalladdning är vanligtvis vad som tillämpas vid parkeringsgarage " på stan" eller laddningar  över natten på laddningställen med upp till 3.7 kW laddare. 

De flesta tänker på  elbilsladdning som något liknade bensintankning och visst finns en viss likhet. Men snarare är beteendet att jämföra med hur man behandlar sin smartphone. Man laddar på när man inte behöver använda den tex på natten och kan på så sätt alltid starta med uppladdat batteri.

______________________________________________________________________

Vanliga alternativ för normalladdning 

Typ: 1-fas växelström Spänning: 230V Ström 10Amp Effekt ; 2,3 kW laddningstid 9 tim

Typ: 1-fas växelström Spänning: 230V Ström 16Amp Effekt ; 3,7 kW laddningstid 5 tim

______________________________________________________________________


 Destinationsladdning

Laddning under tiden man uträtta vissa ärenden

Genom att ladda vid ett restaurangbesök eller i samband med en shoppingrunda kan den dagliga räckvidden förlängas med ett par mil.Destinationsladdning är den form av laddning som görs på platser som vi som elbilsförare besöker för att uträtta vissa ärenden. Genom att ladda vid ett restaurangbesök eller i samband med en shoppingrunda kan den dagliga räckvidden förlängas med ett par mil. Till skillnad mot att en vanlig fossilbilist åker till en bensinmack för att tanka - vilket är en aktivitet i sig - så kan en elbilist ladda sitt fordon då det inte används. Man laddar när man stannar, snarare än att man stannar för att ladda. Observera ibland har dessa destinationsladdnings boxar fasta kablar och i bland har dom bara ett sk eluttagtyp 2. Då kan det vara bra att använda en "typ 2 till 1" kabel.

laddning sker på 2-4 timar och ligger på 11-22kW.

Vissa elbilsmodeller är utrustade med en kraftfull inbyggd växelströmsladdare/omvandlare som klarar laddeffekt på upp till 22kW (400V/32A) vilket laddar batteriet till 80% på 45-55 minuter. Att ladda ett elbilsbatteri på mellan 45 minuter och upp till 2 immar brukar benämnas semi-snabbladdning. Även AC laddare på 230 V och 32 A eller 400 V upp till 32 A, 20 kW brukar kallas semi snabba.

OBS! Ombordladdare flaskhalls. De flesta elbilar har en ombordladdare inbyggd i bilen den omvandlar växelström från elnätet till likström som kan lagras i batteriet. Ombordladdaren är flaskhasen som gör att laddning från växelström går så mycket långsammare än snabbladdning med likström. Kraftfullare ombordladdare skulle kunna göra garageladdnngen mycket snabbare. Har du tex en laddstolpe som kan leverera 11kWh men bilens ombordlanddare bara kan svälja 3,5 kWh så är det den lägre sifftan som blir gällande. Anledningen till att inte ombordladdarna är kraftfullare är främst att biltiverkarna velat hålla ner bilens kostnad. I framtiden kommer vi dock se allt kraftfullare ombordladdare.

______________________________________________________________________

 Vanliga alternativ för semisnabb destinationsladdning 

Typ: 3-fas växelström Spänning: 400V Ström 16Amp Effekt ; 11 kW laddningstid 2 tim

Typ: 3-fas växelström Spänning: 400V Ström 32Amp Effekt ; 22 kW laddningstid 1 tim

______________________________________________________________________

Snabbladdning - Räckviddsförlängare

Laddar på 15-30 minuter och ligger på över 40kW. Snabbladdare är främst tänkt att fungera som räckvidds-förlängare för rena elbilar vid tillfällen då det inte finns tid för normalladdning, ex vid längre resor eller frekvent användande inom tätort. Laddplatsen är endast avsedd för ett kort stopp för snabbladdning och är ej till för längre parkering eftersom platsen då blockerar möjligheten att snabbladda andra elbilar.

Vid snabbladdning används vanligtvis en extern likströmsladdare (DC) som överför energi direkt till elbilens batteri med laddeffekt på upp till 50kW, detta är tillräckligt för att ladda upp batteriets kapacitet till 80% på 20-30 minuter.

En sk snabbladdare är altså till för att förlänga räckvidden på din resa. 50kW, detta är tillräckligt för att ladda upp batteriets kapacitet till 80% på 20-30 minuter. Inom några år kommer även enstaka bilmodeller med inbyggda växelströmsladdare (AC-laddare) på upp till 43kW (400V/63A) som då laddar en elbil lika snabbt som vid DC-laddning, d.v.s. 20-30 minuter. I motsats till normalladdning så är snabbladdning något som elbilisten tvingas göra i samband med att elbilen används för längre resor - det blir en aktivitet som avbryter bilresan - på liknande sätt som bilister som kör på fossila drivmedel stannar för att tanka. Skillnaden är dock att laddförloppet tar upp till 30 minuter vilket ger tid över till annat som exempelvis fika, snabblunch, toalettbesök eller distansarbete med dator över trådlöst nätverk.

Snabbladdare längs huvudlederna kan påminna om pumpar för bensin och diesel. Man får ju till exempel betala för en "full tank" till ett vanligtvis högre kWpris än hemmanätet. Innan man blir för upprörd på prissättningen bör ha i minnet att till skillnad från bensinstationens tankgäster så är många, kanske de festa elbilar, ändå sällanbesökare vid snabbladdare stationerna. De flesta elbilsägare fyller den mesta energin när dom står parkerade hemma eller på jobbet.

______________________________________________________________________

Vanliga alternativ för snabbladdning 

Typ: 3-fas växelström Spänning: 400V Ström 62Amp Effekt ; 43 kW laddningstid 30 min

Typ: likström Spänning: 400V Ström 125Amp Effekt ; 50 kW laddningstid 20 min

______________________________________________________________________

Beskrivning av tillgängliga eluttag

Typ 1, en enfas kontakt för max 32A som kommer från USA och används av bland annat asiatiska biltillverkare.

Typ 2 (Mennekes), ett tyskt don som klarar max 70A enfas eller 63A trefas. Typ 2 är standard i Europa.

CHAdeMO, japansk standard för snabbladdning med likström. Idag installeras CHAdeMO-laddare med 100kW effekt.

CCS (Combined Charging System) följer den europeiska standarden med ett Typ 2-uttag för växelströmsladdning, men har också ett särskilt uttag för snabbladdning med likström. Fordonet kan alltså med denna typ av kontakt både snabb- och normalladda i samma uttag på bilen.

Vanlig jordad stickkontakt (av EU-MODELL sk Stucco ) klarar högst 10Amp finns ibland som alternativ på laddstationen. Vid användning av denna kontakt har elbilen oftast en sk EVSE Kabel (laddkabel med kontrolldosa) som krav för anslutning.

Beskrivning av säkerhetsnivåer

För laddning av elfordon kan fyra säkerhetsnivåer användas. Dessa säkerhetsnivåer kallas "modes" på engelska. Inom EU är det fastställt att Mode 3 ska vara standard för normal- och semisnabbladdning samt att Mode 4 ska vara standard för snabbladdning.

Mode 1 laddning sker i ett vanligt uttag och med en standardsladd utan någon övervakningMedan både Mode 2 och Mode 3 erbjuder ökad säkerhet genom att laddprocessen övervakas i olika utsträckning. Den tydligaste skillnaden mellan Mode 2 och Mode 3 är att Mode 2-laddning använder ett vanligt eluttag

Mode 2-laddning sker med en laddkabel som har en kontrolldosa monterad på sig. Dosan säkerställer att eventuella fel mellan den och bilen kan upptäckas vilket innebär ökad säkerhet. Här används ett vanligt jordat uttag.

Mode 3-laddning sker med ett uttag som är specialanpassat för just laddning av elfordon.  Laddning övervakas och felsäkras genom hela laddprocessen från uttaget in i bilen och är därmed den säkraste laddningstypen. "Intelligensen" sitter för Mode 3 i själva laddenheten. EU standard för normal- och semisnabbladdning.

Mode 4-laddning. Denna säkerhetsnivå används vid likströmsladdning och är den högsta säkerhetsnivån som finns tillgänglig i dag

Hitta laddare?

.

.

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång